Prodej a rozvoz čerstvých konzumních brambor všech populárních odrůd a varných typů vhodných třeba právě na přípravu hranolků, bramboráků, nebo bramborových salátů. Nabízíme brambory od velkých, ale i od malých domácích farmářů.
Brambory byly do Evropy dovezeny v 16. století z Jižní a částečně Střední Ameriky. Je to víceletá hlíznatá rostlina, která nemá v našem podnebí odolnost vůči mrazu, proto se u nás pěstuje jako jednoletá. Největší podíl v bramboře mají škroby, které nám navozují pocit sytosti. Pod slupkou se skrývají jedovaté látky, proto je před zpracováním loupeme. Sladké brambory, nebo-li batáty se také hojně využívají v kuchyni, patří však do jiné čeledi, a tak s klasickými bramborami nemají mnoho společného.
Brambory primárně vybírejte podle toho, jaká jídla z nich chcete připravit. Každá odrůda se řadí do jedné ze tří jakostních skupin.
Brambory typu A jsou po uvaření pevné a tuhé. Jen tak se nerozvaří, protože nemají skoro žádnou moučnatost, bývají obvykle menší a kulatější než jiné typy brambor. Hodí se hlavně na přípravu bramborových salátů a k vaření ve slupce. Jsou také oblíbené jako příloha.
Brambory typu B se běžně používají jako přílohové a díky jejich středně moučnaté dužině patří k všestranným odrůdám, jsou tak vhodné k přípravě téměř všech pokrmů z brambor.
Brambory typu C mají kyprou a silně moučnatou dužinu, snadno se rozvaří a obsahují nejvíce škrobu, který je skvělým pojivem. Proto jsou vhodné na přípravu bramborové kaše, těsta, ale také ke smažení. Jestli chcete dobré hranolky, krokety či opékané brambory, tak si bez brambor typu C neporadíte. Hodí se také na přípravu knedlíků, noků a pro pečení v alobalu.
Jste si jisti, že chcete provést tuto operaci?